Muuntaja yleisesti
Muuntaja on sähkölaite ilman liikkuvia osia. Sen toiminta perustuu sähkömagneettiseen induktioon, joten se toimii vain vaihtovirralla. Muuntajan päätehtävä on muuntaa sähköjännitettä toiseksi, korkeammaksi tai matalammaksi. Samalla muuntajan tehtävä on usein erottaa galvaanisesti toisistaan virtapiirit, joiden kesken kuitenkin tapahtuu energiansiirtoa. Eräs syy vaihtovirtaverkon suosioon sähkönjakelussa on se, että muuntajalla on helppo muuttaa jännitetasoa hyvällä hyötysuhteella.
Muuntajan ominaisuuksista
Teho
Muuntajan teho ilmoitetaan aina näennäistehona, jonka yksikkö on VA. Näennäisteho on toisiojännite kertaa toisiovirta. Joskus on hyödyksi tietää myös muuntajaan syötetty teho esimerkiksi ensiöjohtimien tai sulakkeiden mitoitusta varten. Siksi datalehdessä on annettu myös ΔS. Koska kaikilla muuntajilla on suuremmat tai pienemmät kupari-, rauta- ja magnetointihäviot, on ΔS aina suurempi kuin 1.
Kertomalla nimellisteho ΔS:llä saadaan sisään syötettävä näennäisteho. (Esim. erään muuntajan nimellisteho on 400 VA ja ΔS = 1,10.
Sisäänmenevä näennäisteho on tällöin 1,10 X 400 VA = 440 VA). Kun tiedetään sisäänsyötetty näennäisteho ja syöttöjännite, saadaan helposti syöttövirta. (edellisessä esimerkissä U = 220 V, S = 440 VA, I = 440 VA : 220 V = 2 A). Kytkettäessä muuntajaa sähköverkkoon esiintyy aina tietty kytkentävirtasysäys, josta syystä ensiöpuolella tulee käyttää hidasta sulaketta.
Tyhjäkäyntijännite
Muuntajassa esiintyy aina kuormitushäviöitä (kuparihäviöt), josta johtuen toisiojännite muuttuu kuormituksen mukaan. Nimellistoisiojännite ilmoitetaan sen tähden aina nimelliskuormalla. Voidaksemme laskea toisiojännitteiden vaihtelut on datalehdellä ilmoitettu ΔU. Tyhjäkäyntijännite saadaan kertomalla nimellistoisiojännite ΔU:lla. (Esim. toision nimellisjännite on 110 V ja ΔU=1,05. Tyhjäkäyntijännitteeksi saadaan silloin 1,05 X 110 V = 115,5 V. Toisiojännite vaihtelee siis 110 voltista nimelliskuormalla 115,5 volttiin tyhjäkäynnillä).
Hyötysuhde
Poikkeamat tyyppitehosta
Muuntajan nimellisteho voi poiketa datalehden tyyppitehosta useistakin syystä. Eräs tavallisimmista syistä on, että ensiöjännitteitä on useita. Tällaisessa tapauksessa ensiökäämin kaikki osat on mitoitettava täydelle teholle, mikä vaatii normaalia enemmän käämitilaa, jolloin yleensä joudutaan käyttämään suurempaa sydäntehoa.
Ilmoitettu tyyppiteho koskee jatkuvaa käyttöä. Mikäli muuntajaa käytetään vain jaksottaisesti, voidaan se rakentaa pienemmäksi. Sen tähden on tärkeää, että mahdollinen jaksottaiskäyttö ilmoitetaan tilauksessa. Jaksottaiskäyttöprosentti ilmaisee, montako prosenttia käyttöajasta muuntaja on kuormitettuna. Tyyppiteho voidaan tuolloin Iaskea seuraavasti:
3-vaihekytkennät
Kotelointiluokat
Kotelointiluokalla tarkoitetaan sähkölaitteen ulkokuoren tai -vaipan (koteloinnin) kykyä suojata ympäristöä laitteen sisäosissa esiintyvän kipinöinnin, valokaaren, lämpötilan ja jännitteisten tai liikkuvien osien aiheuttamalta hengen-, terveyden- tai omaisuuden vaaralta sekä ulkokuoren tai -vaipan kykyä suojata laitteen arkoja sisäosia ympäristöstä tunkeutuvalta kosteudelta, pölyltä ja syövyttäviltä tai muuten vahingollisilta aineilta. Kansainvälisen IEC-järjestön luokittelujärjestelmässä kotelointiluokan tunnus muodostuu kirjaimista IP, joita seuraa kaksi tunnusnumeroa.
Vakiotyyppien rakenne
E-sarjan standardina on muuntajissa 2-lokerokela ja kuristimissa 1-lokerokela. Muuntajat voidaan toimittaa myös 1-lokerokelalla. Sydän on kylmävalssattua 0,5 mm dynamolevyä, EI-tyyppiä. Käämien lämpötilan nousu on yleensä max 80°C ja lämpöluokka on B (130°C). Tarvittaessa valmistamme muuntajat myös korkeampaan lämpöluokkaan. Käyttövarmuuden lisäämiseksi osa eristemateriaaleista täyttää luokan F tai H vaatimukset.
Muuntajia tilatessa on mainittava:
- tyyppi
- teho
- ensiö- ja toisiojännitteet; myös kunkin toisiojännitteen virran voimakkuus sekä onko kysymyksessä väliulosotto vai erillinen käämiliitäntä
- kytkentäryhmä, 3-vaihemuuntajat
- mahdollinen sulake tai ylivirtasuoja
- muut lisätiedot kuten taajuus, jaksottaiskäyttö, säästökytkentä jne.